Fladdermöss finns nästan överallt och i alla miljöer, förutom i polartrakterna. Och även om de flesta är insektsätare, så finns det en fladdermus för nästan varje tänkbar födokälla; frukt, nektar, fisk, smådjur och till och med blod. Det sistnämnda har gjort vampyrfladdermusen till en av de mest omtalade djuren på vår jord, vilket avspeglar sig i sägner och myter från världens alla hörn. De flesta kanske förknippar fladdermöss med grottor, och visst finner vi många av våra fladdermusarter på sådana platser, ibland i minst sagt imponerande stora grupperingar, med upp till 20 miljoner individer på samma plats. Men lika vanligt är det med fladdermöss i träd, under broar, i kyrktorn, i sommarstugan, i ihoprullade bananblad eller till och med i egentillverkade tält.

 

Fladdermössen är våra enda aktivt flygande däggdjur. Glidflygande djur finner vi i några andra grupper; bland pungdjuren, bland ekorrar och inte minst pälsfladdrarna. Men endast fladdermusen kan för egen maskin ta sig fram och manövrera i luften. Detta tillsammans med deras förmåga att med hjälp av ljud ta sig fram i kolsvart mörker, är de största anledningarna till denna djurgrupps framgång.

 

 

 

Mellan en fjärdedel och en femtedel av alla jordens däggdjursarter är fladdermöss, ändå är det få som vet någonting om dem. Men de som en gång upptäckt fladdermössens hemliga värld är fast för livet och upphör aldrig att förvånas och trollbindas av dessa sociala och intelligenta små varelser.

 

Fladdermöss – flygande, vänliga och vanliga

 

Fladdermus.net - Graptolit 2015 © Copyright. Foto: Jens Rydell, Illustration: Olof Helje